Stichting Onze DROOM

Brummen




************************************************************************************************************************************

Wil je meedoen aan het Lift je leven Programma  Start bij  voldoende deelname. 

Een twaalf wekelijks programma van tweeëneenhalf uur is mogelijk bij Ontmoeting Onze DROOM of elders in de gemeente Brummen op locatie. Start  oktober 2024

Een duurzame leefstijl met Lift je leven www.stichtinglift.nl

Lift je leven

Wil je geld overhouden en gezonder leven?
Tijd om het roer om te gooien?
Wil je niet langer bezig zijn om financieel de eindjes aan elkaar te knopen?
De huidige klimaatcrisis, de gezondheidscrisis en de economische crisis kunnen je somber maken.
Of je kiest juist in deze tijd voor actie.
Kies voor mogelijkheden die je zelf kan veranderen.
Verander je leefstijl en verander je wereld.
Goed met Geld, Groen en Gezondheid

Dr. Jeanine Schreurs van Stichting Lift heeft een zeer effectieve methode ontwikkeld om je leefstijl blijvend aan te passen. Deze duurzame leefstijl is vertaald in het actieprogramma ‘Lift je leven’. Het programma bestaat uit drie pijlers: Goed met Geld, Goed met Groen en Goed met je Gezondheid. Zo kun je je leefstijl, jezelf en de wereld beter en mooier maken, blijvend!
De Universiteit van Maastricht heeft onderzoek gedaan naar het programma en aangetoond dat het een effectief programma is. Zo ervaren deelnemers minder stress en waarderen ze het programma met een 8,6.
Meer dan 1.400 mensen deden al mee en hebben hun leefstijl duurzaam veranderd! Geld Groen Gezondheid
Het programma
Het programma bestaat uit 12 bijeenkomsten. Je werkt in een vaste groep van ongeveer 8 personen. De groep komt iedere week bij elkaar. Na afronding ontvang je het Lift je leven certificaat van deelname.
Voor wie? Het programma is bedoeld voor iedereen die klaar is voor een duurzame verandering van zijn leefstijl. Heb je een open houding om te leren en te werken aan persoonlijke doelen? Dan is het Lift je leven programma iets voor jou.
Wat zijn de resultaten?
 Je kan concrete doelen stellen en je weet deze te realiseren
 Je wordt sterker en positiever
 Je pakt je problemen beter aan
 Je bent je meer bewust van jezelf en je omgeving
 Je gaat beter om met Geld, Groen en je Gezondheid
 Je leert nieuwe mensen kennen

Wie zijn we?
Stichting Lift is opgericht in 2012 en is in het hele land actief. Met het Lift je leven programma helpen we mensen een duurzame leefstijl te ontwikkelen. Dit doen we zonder winstoogmerk.
Het kwaliteitshuis
Het kwaliteitshuis van Lift bestaat uit coaches, gekwalificeerde begeleiders en gecertificeerde organisaties. Stichting Lift werkt door heel Nederland met Lift je leven coaches die als zelfstandige actief zijn. Gecertificeerde organisaties werken met speciaal opgeleide begeleiders die zelfstandig het Lift je leven programma geven binnen de eigen organisatie. We organiseren jaarlijks inspiratiedagen voor onze coaches en begeleiders.
Actief leren
Een duurzamer leefstijl en een duurzame wereld klinkt mooi, maar hoe doe je dat? Dat vraagt in ieder geval om een blijvende verandering van ons gedrag. En dat heeft tijd nodig. Gedragsverandering is dan ook de basis van het Lift je leven actieprogramma. Dat noemen we ‘actief leren’.
De effectenbloem
Aan het begin van het programma vul je de ‘effectenbloem’ in. Hieruit kies je met welke onderwerpen je aan de slag gaat. In 12 weken werk je aan het verbeteren van je eigen thema’s op het gebied van Geld, Groen en Gezondheid.
In een groep
Het programma volg je niet alleen. De kracht zit ‘m in de groepsbijeenkomsten. Van elkaar kun je namelijk veel leren. De verhalen die je hoort en reflecties van anderen die je ontvangt, helpen je om meer bewust te worden van je gedrag en dat ook te veranderen. Op die manier kun je valkuilen en patronen van anderen maar ook van jezelf herkennen.


Actieve begeleiding
Elke groep wordt begeleid door een begeleider. De begeleider neemt ook deel aan de oefeningen en zorgt ervoor dat je samen wekelijks naar de resultaten kijkt. Je leert eerlijk naar jezelf te kijken en haalbare doelen te stellen.
Een positieve houding
We werken vanuit een positieve houding. We kijken naar elkaars unieke kwaliteiten en helpen elkaar om ieders persoonlijke doelen te bereiken. We vieren met elkaar de persoonlijke successen. Dat maakt het een krachtig programma en zorgt ervoor dat je tot het einde toe gemotiveerd blijft .
**********************************************************************************************************************************


JAARVERSLAG 2022
STICHTING ONZE DROOM
Kledinguitgifte Brummen
inhoudsopgave
1.  Inleiding
2.  Een eigen plek?
3.  Dicht en open, uitbreiding van activiteiten
4.  Bezoekers
5.  Lift je Leven
6.  Natuurlijk gezond
7.  Activiteiten op het gebied van armoedebestrijding
8.  Jongeren en buitenlands bezoek European Anti Poverty Network Nederland
9.   Stage-en werkervaringsplaatsen
10. Circulaire activiteiten  in het kader van duurzaamheid
11. Publiciteit
12  Bestuur
13. Huisvesting
14. Opening nieuwe locatie
15. Vrijwilligers
16. Financiën
17. Samenwerkingspartners
18. Evaluatie beleidsplan 2019-2022
19. Overige zaken
20. Tot slot
1. INLEIDING
Stichting Onze DROOM is een burgerinitiatief met als doelstelling:
a. de sociale cohesie in de gemeente Brummen te bevorderen, door jong en oud met elkaar te verbinden, elkaar te ontmoeten, samen creatief bezig te zijn, samen te eten, alsmede door een
ontmoetings-, inspiratie-, dagbestedings- en leerwerkplek te bieden;
b. duurzaamheid te bevorderen door onder andere kledinguitgifte en hergebruik van materialen en het repareren en herstellen van apparaten en textiel (Repair Café Brummen)
Sonja Leemkuil is de initiatiefnemer. Samen met Carry Nijland en Marita Klein vormt zij het bestuur van Stichting Onze DROOM. Sinds januari 2016 organiseert Stichting Onze DROOM ontmoetingsactiviteiten. Gestart in Leuvenheim bij Huize de Rees en vanaf 3 november 2016 vond Onze DROOM onderdak in de ruimte van Harmonie Orkest Brummen aan de
Meidoornlaan 18b in Brummen. Hier vond ook het Repair Café Brummen in 2017 onderdak. Op 19 december 2019 kon het bestuur de sleutel van Meidoornlaan 18a Brummen bij de balie in het gemeentehuis ophalen. Omdat de gemeente de grond van Meidoornlaan 18 en 18a heeft verkocht aan Dagelijks  Leven, huisvesting voor dementerenden, moesten we omzien naar een andere ruimte. Veel is onderzocht, vele gesprekken zijn gevoerd, vaak is bij het gemeentebestuur en de gemeenteraad aangeklopt voor hulp. Helaas kwam er vanuit de gemeente geen oplossing. De oplossing kwam uit onverwachte hoek: RIWIS bood een mooie  activiteitenruimte aan.
Hoogtepunten/dieptepunten 2022:
het jaar begon met sluiting vanwege corona en in mei/juni wegens verhuizing
gift firma Steenbergen
twee uitzendingen van Hart van Nederland met Sonja Leemkuil
programma Lift je Leven deel 3 en 4
jongeren en buitenlandse gasten via EAPN European Anti Poverty Network Nederland
de perikelen rondom de verkoop van Meidoornlaan18a
uitgifte sportkleding
de verhuizing naar Egelantier 11a
overlijden Diny Carmiggelt
opening Egelantier 11a
Kleding-Schoeisel uitgifte
er heeft zich een DROOM paar gevormd
kerstmarkt
2. 2022: EIGEN PLEK?
We waren allemaal zo blij met onze eigen plek Meidoornlaan 18a, waar we onze vleugels konden uitslaan. Helaas mocht het niet zo zijn.
De gemeente Brummen verkocht het perceel op de Meidoornlaan aan Dagelijks Leven en Dagelijks Leven maakte plannen voor de bouw van een wooncomplex voor dementerende ouderen. Onbekend was wanneer we deze plek zouden moeten verlaten. Wel dat vertrek voor de zomer moest plaatsvinden.
Er werd naarstig gezocht naar een nieuwe plek. Vele opties passeerden de revue: de jeu-de-boules vereniging, de Molenhorst, de Bengelenburg, aanbouw bij de SWB, het voormalige kruisgebouw, de voormalige Wilhelminaschool. Geen van deze mogelijkheden was haalbaar. Te duur, te tijdelijk, te klein, enz. RIWIS Buiten de Veste bracht de oplossing: een recreatieruimte aan de Egelantier. Door ons niet gelijk omarmd als de oplossing. Te ver uit het centrum was het voornaamste bezwaar. Nog even is overwogen een deel van de activiteiten in de Molenhorst te organiseren en de rest op de Egelantier. Maar daar staken de bezoekers een stokje voor: “we laten ons niet uit elkaar spelen”.
Daardoor hebben we, vol overtuiging, gekozen om in te gaan op het aanbod van RIWIS!
3. DICHT EN OPEN, UITBREIDING VAN ACTIVITEITEN
Het jaar begon met een verplichte sluiting. Gelukkig was dit, vooralsnog, de laatste keer en konden we op 10 februari onze deuren weer openen.
Vanwege de verhuizing zijn we tussen 16 mei en 12 juni gesloten geweest.
Alle activiteiten, die in de voorgaande jaren zijn ontwikkeld zijn voortgezet: ontmoeting, samen lunchen en warm eten, brei- en haakclub, bewegen, schilderen, bloemschikken en creatief bezig zijn.
Op de nieuwe locatie zijn twee keer per maand op zondagmiddag activiteiten gestart. De eerste zondag van de maand: spelmiddag en de derde: gespreksmiddag.
Op initiatief van de leden van de gemeenteraad is de Actie “Respect” opgepakt door twee Brummense vrouwen. Sonja Leemkuil maakte een collage namens St. Onze DROOM. Deze werd vanaf 12 maart, samen met de andere inzendingen, tentoongesteld in de Kruiskerk in Eerbeek.
In november startte het Jaarprogramma “Natuurlijk Gezond”. Vier bijeenkomsten in 2022 en tien in 2023. Onder leiding van Mirjam Scholten van Kruidenkunst leren de deelnemers, stapje voor stapje, over gezonde voeding, eten uit de natuur en samen koken met biologische groenten en met dat wat, op dat moment, in de natuur te vinden is. Tevens worden verzorgingsproducten gemaakt van natuurmiddelen.
Onderdeel van het Jaarprogramma is een bezoek met rondleiding aan het Voedselbos Brummen en Biologisch Dynamisch Landbouwbedrijf de Meander.
Door op de fiets naar de diverse locaties te gaan, komen de deelnemers ook nog in beweging.
Het derde boekje met interviews met vrijwilligers en bezoekers van Onze DROOM werd door Marita samengesteld en kwam ter gelegenheid van de opening van Egelantier 11a uit.
Met Marga, Willie en Sonja hebben we bijgedragen aan het Ouder&Kind Festival in samenwerking met Maakplaats The Villa op 5 november. Een aantal kinderen leerden breien.
In december deden we mee aan de Levende Advent. Elke ochtend was ergens in Brummen de gelegenheid om de warmte bij elkaar op te zoeken. Op de donderdagen is dat bij Onze DROOM gebeurd.
In 2021 werden we, samen met SWB, door team Kromhout  uitgenodigd om 30 personen deel te laten nemen aan het Kerstdiner 2021.  Door de coronamaatregelen kon dit niet op Kerstavond 2021 plaatsvinden. Zodra de restaurants weer open mochten, in februari 2022, werden de 30 gasten uitgenodigd voor het verlate Kerstdiner.
In september 2022 werd Onze DROOM gevraagd om 30 personen uit te nodigen voor het Kerstdiner 2022.
Dit diner kon op Kerstavond 2022 onder muzikale begeleiding van Ben Wissink plaatsvinden voor een paar jonge gezinnen, alleenstaande ouderen, bezoekers van Onze DROOM en tien Oekraïense inwoners van de Ambachtstraat. Het was klasse!
Tot slot was het door een gift van de diaconie PK Brummen mogelijk onze bezoekers en enkele andere gasten een gratis en zeer smakelijke kerstbrunch aan te bieden.
We hebben met 19 bezoekers weer genoten van een heerlijke Kerstbrunch bij Ontmoeting Onze DROOM.
4. BEZOEKERS
Het aantal bezoekers is ook dit jaar weer toegenomen. We zijn blij met de vaste kern van zo'n veertig bezoekers, die wekelijks  komen en bezoekers die af en toe komen voor een kop koffie, een praatje, met een vraag of een aanbod.
Fijn dat iedereen besloot mee te gaan naar de Egelantier. Een aantal bewoners van de Egelantier horen nu bij de vaste bezoekers en bovendien komen er een aantal jongere mensen. Met name bij het handwerken, maar ook bij andere activiteiten.
Ook dit jaar hebben we van twee mensen afscheid moeten nemen:
Wilma de Nijs overleed aan een herseninfarct. Zij was door de jaren heen een geregelde gast.
Diny Carmiggelt was vanaf het begin twee keer per week bij ons en heeft ons menig keer verrast door een gedicht voor te dragen en ons haar mooie breiwerken te schenken. Vaak zelf geschreven. Zij overleed op 8 augustus, na een kort ziekbed op 87-jarige leeftijd. Met ons allen hebben we haar in het crematorium van Dieren uitgeleide gedaan: in een kring staand rondom haar kist en allen daarna een roos achterlatend. Uit haar nalatenschap hebben we vele mooie poppen en gebreide beestjes gekregen, die hun weg naar deze of gene vinden en bovendien een flink bedrag.
Sonja Leemkuil heeft contact met een aantal persoonlijk begeleiders/verzorgers van onze bezoekers en geeft (zo nodig) informatie en afspraken door.
5. LIFT JE LEVEN.
In het voorjaar van 2022 zijn het derde en vierde programma van Lift je Leven uitgevoerd.
Op vrijdagochtend bij Onze DROOM met vier deelnemers.  Carry Nijland heeft samen met Sonja Leemkuil deze groep begeleid.
Een tweede groep van 4 deelnemers startte  in april op vrijdagmiddag,  onder leiding van Marita Klein in de bibliotheek van Eerbeek.    .
De deelnemers hebben aan het eind van het jaar, in aanwezigheid van wethouder van Klinken, hun deelnamecertificaat in ontvangst genomen.
Lift je Leven is een programma, dat bestaat uit twaalf bijeenkomsten. De deelnemers (inclusief de coach) gaan aan de slag met een werkboek en de aanwezige ervaringen, met de volgende thema’s:
Goed met gezondheid en geluk
Goed met geld
Goed met groen
Inmiddels is op vrijdagochtend een vijfde groep gestart.
Elke bijeenkomst neemt ieder zich een klein stapje voor om uit te proberen, bijvoorbeeld: een week geen vlees eten, een kast opruimen, iets voor jezelf doen, meer water drinken. Zo oefent ieder de voor zichzelf noodzakelijk geachte gedragsverandering, leert veel en wordt gesteund door de deelnemers en de coach.
Sonja Leemkuil en Marita Klein hebben bij Stichting Lift je Leven een opleiding gevolgd,  mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Brummen. Carry Nijland heeft voldoende bagage om zonder opleiding de deelnemers te kunnen coachen.
Als bestuur hebben we het voltallige team van WerkFit op 15 november een presentatie gegeven over Lift je Leven. De deelnemers van Lift je Leven komen via WerkFit en ons eigen netwerk (tot nu toe).
6. NATUURLIJK GEZOND.
Op 5 november is het programma Natuurlijk Gezond door Onze DROOM gestart.
Het Programma Natuurlijk Gezond is mogelijk gemaakt door subsidie van het  Preventieakkoord Samen Gezond in de gemeente Brummen. Veertien mensen doen mee, er wordt naar de verschillende locaties gefietst, Sonja Leemkuil en Carry Nijland doen namens Onze DROOM mee.
Het betreft een programma van veertien bijeenkomsten over gezonde leefstijl, positieve mentale gezondheid en bewegen.
Mirjam Scholten van Kruidenkunst zal tien bijeenkomsten verzorgen over het gebruik van natuurproducten, wintergroente, het maken van natuurlijke medicinale producten, kruidenkennis (verzamelen en bewaren), koken uit de natuur en bescherming van de natuur.
In het Voedselbos Nieuwe Erven wordt een rondleiding gehouden, geoogst en daarvan wordt wat lekkers gemaakt.
Tweemaal wordt in de tuin van Marita Klein gezocht naar eetbare kruiden, bloemen en groenten om er soep, siroop, jam en thee van te maken.
Tot slot is er een rondleiding bij biologisch dynamisch  landbouwbedrijf de Meander, waar zelf geoogst wordt om er een gezamenlijke maaltijd van te bereiden bij Onze DROOM.
Bewegen Ook in het kader van het lokaal Preventieakkoord Samen Gezond in de gemeente Brummen, is er elke woensdagochtend bewegen onder leiding van Thijmen Jan en stagiaire Roos van SportKompas Brummen.
7. ACTIVITEITEN OP HET GEBIED VAN ARMOEDEBESTRIJDING.
Eind 2021 kregen we, na een oproep, van veel mensen (een deel van) hun kerstpakket. Hiervan hebben we begin dit jaar geregeld wat uitgedeeld aan mensen, die dit goed konden gebruiken. Sonja Leemkuil ging bij twee mensen in Brummen op bezoek met Hart van Nederland. De uitzending leverde dermate veel positieve reacties op, dat ze in een tweede uitzending weer in beeld kwam. Een man, die ze rond de jaarwisseling, had geholpen zijn huis in te richten kreeg een nieuwe stofzuiger aangeboden. Ook werd er geld overgemaakt om de twee in beeld gebrachte mensen te kunnen voorzien van maaltijden en andere noodzakelijke dingen.
Aan het begin van het jaar kregen we een hele voorraad speculaas en koeken. We hebben die uitgedeeld aan onze bezoekers en een deel naar Tolzicht, de Beekwal, Buiten de Veste en Philadelphia gebracht.
Bij Onze DROOM hangt een MUP (Menstruatie Uitgifte Punt) kastje, waar uit mensen menstruatiematerialen kunnen pakken, dat wordt gevuld vanuit het Armoedefonds. Ook hebben we van het Armoedefonds pakketjes gekregen om uit te delen aan ouderen met alleen AOW en een klein pensioen.
2022 zal te boek komen staan als het jaar waarin de energielasten en kosten van energie dramatisch zijn gestegen. Met name voor de mensen met een klein inkomen hakt dat er in. Als stichting zijn we niet in staat alle nood te lenigen, maar veel mensen weten ons te vinden en waar mogelijk helpen we mensen met noodzakelijke spullen voor in huis en met levensmiddelen.
We zijn er in geslaagd (mede door een aantal gulle donaties, giften en een gift uit een erfenis) onze deelnemersbijdragen laag te houden. We hebben dit jaar geen prijzen hoeven verhogen.
8. JONGEREN EN BUITENLANDS BEZOEK EUROPEES ARMOEDE PLATFORM NEDERLAND.
Sonja Leemkuil is lid van European Anti Poverty Network, dat geregeld studiedagen organiseert en buitenlandse gasten ontvangt. Onze DROOM is daarbij een vaste pleisterplaats.
In april vond in de bibliotheek van Brummen een EAPN-jongerenconferentie plaats. De jongeren evalueerden hun bezoek aan het European Youth Event EYE in Straatsburg, waar Sonja ook bij aanwezig was. De catering werd door Onze DROOM verzorgd.
In mei ontvingen we een delegatie social workers die meededen aan het project van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling van de Tsjechische Republiek. Na hun bezoek aan Amsterdam kwamen ze naar Brummen. Wij verzorgden een programma voor hen, met een presentatie over het sociale huurwoningsysteem van Veluwonen, een ontmoeting met wethouder Sjerps en burgemeester van Hedel, een presentatie van het burgerinitiatief Onze DROOM en informatie over hoe het sociaal stelsel in Nederland in elkaar zit.
Na Brummen vertrok de groep naar Groningen en Zwolle.
In september was een delegatie uit Letland twee dagen bij ons te gast. Wij verzorgden een programma voor hen, met een bezoek aan het Voedselbos, een ontmoeting met wethouder van Klinken en informatie over de werkzaamheden van RIWIS. Ook over Onze DROOM werd verteld en hoe het sociale stelsel in Nederland in elkaar zit. Ook deze groep werd door ons goed verzorgd en zij lieten het zich smaken.
9. STAGE- EN WERKERVARINGSPLAATSEN.
Dit jaar is er, mede door de corona maatregelen en nasleep geen gebruik gemaakt om stage-ervaring op te doen bij Onze DROOM. De mogelijkheid blijft bestaan en we houden onze contacten met verschillende scholen warm.
Wel hebben drie mensen via WerkFit bij ons geholpen (bij de ontmoeting, met koken en bij het handwerken) en wij hen. Het betrof drie nieuwe Nederlanders, die bij ons beter Nederlands leren praten en verstaan en hun netwerk kunnen vergroten.
10. CIRCULAIRE ACTIVITEITEN IN HET KADER VAN DUURZAAMHEID.
De vierde donderdagochtend van de maand organiseren we het Repair Café. Hier kunnen mensen o.a. elektrische apparaten en kleding laten repareren/herstellen. Hier wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. Helaas lukt het niet altijd om iets te repareren, maar meestal gelukkig wel. In 2022 zijn 48 reparaties verricht. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd en de eventuele vergoeding van kosten die gemaakt zijn om een onderdeel te vervangen.
Tot de verhuizing naar Egelantier 11a vond er elke woensdag kledinguitgifte plaats bij Onze DROOM. Juist in deze dure tijden voor de inwoners met een laag inkomen is er helaas geen ruimte meer om de wekelijkse uitgifte te doen.
Op 5 maart organiseerden we samen met SportKompas de uitgifte van sportkleding in de Sporthal. Dit was een groot succes!
De kledinguitgifte voorziet in een grote behoefte en zorgt er voor, dat kleding langer gebruikt wordt. Op de Meidoornlaan was er elke woensdagochtend kledinguitgifte. Bij de Egelantier ontbreekt ons, jammer genoeg, de ruimte om een vaste kledinguitgifte te organiseren. In plaats daarvan houden we een voor- en najaars/winter uitgifte. Op 12 november vond de najaars/winter kledinguitgifte plaats. Vijftig mensen gingen naar huis met kleding en schoenen.
Bijna iedereen heeft te veel spullen en ruimt geregeld op. Veel van die spullen worden bij Onze DROOM aangeboden en vinden een dankbaar voortbestaan bij mensen uit ons netwerk. Vanwege de zeer beperkte opslagruimte op de Egelantier kunnen we niet alles aannemen.
We sparen diverse materialen die te recyclen zijn en waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor goede doelen. Zo zorgen we voor meer bewustwording bij de inwoners en bezoekers en voor het milieu. Zo gaat de seizoenkleding/schoeisel en textiel naar St. Dorcas, de babykleding naar St. Babyspullen, zodat we meewerken om de effecten van armoede op baby’s en jonge kinderen te verminderen. St. Babyspullen verstrekt pakketten via diverse instanties gratis aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben.
Gebreide /warme sjaals en mutsen en gehaakte spreien naar kindertehuizen in Midden Europa. Incontinentiematerialen, die anders in Nederland vernietigd worden, gaan via een echtpaar in Vorden naar  Bulgarije/Midden Europa.
Restanten Wol naar St. Troostdekentje en Dorcas.
Plastic doppen voor het KNGF Koninklijk Nederlands Gehandicapten Fonds, voor de opleiding van geleidehonden. Bezoekers en inwoners en ook de leerlingen van Kindcentrum ‘t P@rk sparen al jaren met ons mee. De doppen worden door onze bezoekers gesorteerd en schoongemaakt.
Afgedankte mobiele telefoons naar St. Opkikker.
Dan zijn we nog duurzaam door: het inzamelen van batterijen, inkjets, bier-limonadedoppen,
hergebruik van kleding/stoffen. Van oude kleding worden o.a. Tassen en kussens gemaakt.
11. PUBLICITEIT.
Zeer frequent sturen we persberichten naar de Stentor, Brummens Nieuws en de Regiobode. De Regiobode en Brummens Nieuws plaatsen de meeste persberichten. De Stentor heeft ons geregeld geïnterviewd over onze huisvestingsproblemen.
Via Facebook en onze website worden veel mensen van ons reilen en zelen op de hoogte gehouden.
Verder ontvangen onze bezoekers een aantal keer per jaar een nieuwsbrief en hebben we nieuwe flyers laten drukken.
12. BESTUUR.
Het bestuur van Onze DROOM bestaat uit: Sonja Leemkuil – voorzitter, Carry Nijland – secretaris en Marita Klein – penningmeester en heeft in 2022 acht keer vergaderd. Daarnaast zijn er vele gesprekken gevoerd met gemeenteraadsleden, wethouders en ambtenaren, alsmede met mogelijke aanbieders van huisvesting.
De voor- en nadelen van de diverse huisvestingsopties zijn uitvoerig gewogen en de keuze is uiteindelijk op de Egelantier gevallen. Waarbij het mooie aanbod van RIWIS in dankbaarheid is aanvaard en zo kunnen we doorgaan met Onze DROOM.
Alle bestuursleden zijn zeer actief in de uitvoering van de diverse activiteiten van Onze DROOM
en besteden daar meerdere dagdelen per week aan.
Er werd kennisgemaakt met de RIWIS-medewerkers van Buiten de Veste en met diverse bewoners.
Het bestuur overlegt geregeld met samenwerkingspartners over samenwerking en gezamenlijke activiteiten. Zoals: WerkFit, de bibliotheek, de diaconie, Stichting Maakplaats the Villa, Vrijwilligerscentrale, EAPN Nederland, gemeente Brummen, Solluna, SWB, Knooppunt Mantelzorg, Stichting Lift, en anderen.
We scholen ons bij op verschillende manieren: Marita nam deel aan de workshop Deep Democrazy en bezocht de inspirerende Zomerbeurs van de Leefbaarheidsalliantie van de provincie Gelderland. Het hele bestuur deed inspiratie op over hergebruik van stoffen in het Textielmuseum in Tilburg en bezocht de zandsculpturen in Diepenheim om te kijken of dit een leuk uitstapje voor onze bezoekers is.
Sonja neemt deel aan de Kerngroep Preventieakkoord Samen Gezond in de gemeente Brummen
en aan de Knooppunt Mantelzorg bijeenkomsten.
13. HUISVESTING
De eerste maanden van het jaar konden we nog genieten van onze eigen plek aan de Meidoornlaan 18a. Hier waren we echt helemaal op onze plek. Midden in het dorp, met een mooie buitenruimte en tuin om van alles in te verbouwen. Helaas: we werden niet geaccepteerd als potentiële kopers door de gemeente, evenals voor de bovenruimte van de Bengelenburg. Toen we net weer open konden op ging de verwarming stuk en duurde het een aantal weken voordat deze weer gerepareerd was. Dit dankzij het doorzettingsvermogen van Gerrit en Sonja die Ravenshorst en Nefit inschakelden. De gemeente had als eigenaar vergeten de cv-ketel te onderhouden en liet ons weken in de kou zitten.
Heel blij waren we met het initiatiefvoorstel van Carla Wijnhoven van de VVD, waarin ze voorstelde vast te stellen wat voorliggende algemene voorzieningen zijn, daarvoor een subsidieregeling vast te stellen en voor Onze DROOM een locatie bij de SWB op het terrein te realiseren. Helaas kon dit voorstel weinig bijval oogsten.
Na veel onderzoek en knopen tellen kozen we voor de Egelantier. Een prachtig en zeer gastvrij aanbod! Bezwaarlijk vonden we dat dit aan de rand van het dorp gesitueerd is. Voor mensen, die per scootmobiel van de andere kant van het dorp moeten komen, is dit in de winter, een koude onderneming!
Na het sorteren van alle spullen die mee konden en het zoeken naar een goede bestemming voor de spullen die niet mee konden, waarvoor we een goede plek hebben gevonden door spullen buiten te zetten en op de weggeefhoek te plaatsen, was er de verhuizing en was het pand leeg.
Met pijn in ons hart hebben we afscheid genomen van de locatie Meidoornlaan 18a.
Een tijdrovende verhuizing, in eigen beheer en met hulp van velen, namen we op 12 juni Egelantier 11A in gebruik. Een heerlijke ruimte, met een goede keuken, een ontmoetingsruimte en de mogelijkheid het Repair Café te organiseren.
Onze welvoorziene bloemen, kruiden en groente tuin moesten we achterlaten. Met een mooie bos bloemen, geplukt uit onze Meidoorntuin, zijn we op de fiets/ scootmobiel  samen naar onze nieuwe locatie gegaan.
14. OPENING EGELANTIER 11A
De opening vond plaats op 22 september 2022. Na het openingswoord van voorzitter Sonja vond de officiële opening plaats. Gedeputeerde Provincie Gelderland Peter van 't Hoogt en manager GGZ Riwis Zorg & Welzijn Judith Klein Gunnewiek van RIWIS onthulden na hun toespraak met de complimenten voor het doorzettingsvermogen, een prettige samenwerking het bordje van Onze DROOM aan de gevel van het pand locatie Egelantier 1 t/m 35. Beiden feliciteerden ons met de nieuwe locatie en wensten ons veel geluk. Er zijn vele bezoekers en contacten geweest.
Na de opening werd door de bezoekers en vrijwilligers en bestuursleden van onze DROOM een fotocollage, een groepsfoto in lijst, een fotoboek met foto’s van Onze DROOM en een tafellaken met logo aan Sonja aangeboden. We hebben van velen prachtige bloemen en planten ontvangen, lekkere koeken, en nog veel meer cadeaus en donaties.
15. VRIJWILLIGERS
We kunnen een beroep doen op onze vaste vrijwilligers:
voor de kledinguitgifte: Ans en Sonja
voor het verzorgen van de koffie/thee: Bets, Taghrid, Willie, Nahle, Marita, Carry  en Sonja.
voor het verzorgen van de lunch en maaltijden: Willie , Sonja , Carry en Marita.
voor het doen van de boodschappen: Willie en Sonja.
voor het verzorgen van de tuin: Gerrit, Hendrik Jan, Jacque en Nather.
voor het Repair Café: Anneke, Frans, Gerrit, Sonja.
voor onze activiteiten, zoals muziek, schilderen en creatief bezig zijn: Jannie, Leo, Joop, Annie & Marie, Lidy en Riek, Els en Ben
incidentele klussen: Gerrit, Ans en Fred, Jannie, Marita, Carry en Sonja en onze bezoekers helpen zo veel mogelijk mee.
16. FINANCIËN
We kregen aan het begin van het jaar een mooie gift van het bedrijf Steenbergen. Een speciale actie in de week voor Kerst 2021  leverde het mooie bedrag van € 1.100,= op.
Uit de erfenis van Diny Carmiggelt ontvingen we een gift  van 4.000,= euro, omdat de nichten / familie van Diny het zo fijn vonden dat hun tante haar laatste jaren zo liefdevol heeft doorgebracht bij Onze DROOM.
Uit het Preventieakkoord Samen gezond in de gemeente Brummen werden de kosten voor de sportcoach Tijmen Jan van Sportkompas gedekt, evenals een groot deel van de kosten van het Jaar Programma Natuurlijk Gezond. In 2021 ontvingen we van de gemeente subsidie voor de opleiding van twee coaches voor Lift je Leven en de aanschaf van cursusboeken, alsmede de jaarlijkse kosten voor ondersteuning vanuit Stichting Lift  voor het Lift je Leven programma.
De bijdragen voor de koffie, thee, lunches, maaltijden en de activiteiten als bloemschikken en schilderen worden zo laag mogelijk gehouden om ook mensen met een laag inkomen mee te kunnen laten doen. Een eigen bijdrage wordt gevraagd om de onkosten te dekken. Waar mogelijk helpt een ieder door een pak koffie mee te nemen, te trakteren op koekjes of een eigengemaakte cake. We hoefden de prijzen, hoewel alles aanzienlijk duurder wordt, niet te verhogen, omdat RIWIS een prettige regeling met ons heeft getroffen voor de kosten van gebruik en energie.
Om mensen, die niet altijd over contant geld beschikken tegemoet te komen hebben we plastic Onze DROOM muntjes laten maken. Elk muntje is 1 euro waard.
Vrienden van Onze DROOM, die ons een warm hart toedragen, maken jaarlijks donaties over  en  er zijn bezoekers, die breien en haken en hun knuffels of breisels verkopen en de opbrengst aan Onze DROOM schenken.
Financieel overzicht 2022
uitgaven
boodschappen     1.434
huisvesting            2.074
website                           96
bestuurskosten       129
publiciteit                   470
verzekering               157
bankkosten                213
totaal                         4.573
inkomsten
bijdragen deelnemers          2.137
bijdragen Repair Café                86
bijdragen kledinguitgifte       357
donaties                                       2.570
gift uit erfenis                           4.000
sponsoring Steenbergen    1.100
totaal in                                      10.250
- uitgaven                                      4.573
saldo                                               5.677
17. OVERLEG EN SAMENWERKINGSPARTNERS
Op 21 april organiseerde de gemeente een netwerkbijeenkomst in de Vroolijke Frans. Er waren vele organisaties en instellingen vertegenwoordigd. Ieder kon zijn mening geven over vier onderwerpen: algemene voorzieningen, sport, cultuur en welzijn. Marita was namens Onze DROOM aanwezig en heeft met verve het werk van Onze DROOM neergezet.
Dit heeft een vervolg gekregen in het Tjark Riks Centrum te Eerbeek waar Carry en Sonja aan hebben deelgenomen. Sonja neemt namens Onze DROOM deel aan de Kerngroep van het Preventieakkoord Samen Gezond in de gemeente Brummen.
We werken met heel veel organisaties samen en daar steken we veel tijd en energie in, maar dat levert alle partijen ook veel op. Een willekeurige opsomming:
– Bibliotheek Brummen
– Diaconie PKN Brummen
– EAPN Nederland
– Geheugensteunpunt
– Gemeente Brummen
– Kindcentrum ’t P@rk
– Knooppunt Mantelzorg Brummen
– Leefbaarheidsalliantie provincie Gelderland
– LSA Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners
– Maakplaats The Villa
– Rhedens College
– RIWIS
– Solluna
– Spectrum (partner met Elan)
– Stichting Welzijn Brummen
– Stichting Lift
– Veluwonen
– WerkFit.
18. EVALUATIE BELEIDSPLAN 2019-2022
Hier onder vindt u in schuine letters het beleidsplan, zoals dat begin 2019 is vastgesteld met daarbij wat daarvan terecht is gekomen.
BELEIDSPLAN STICHTING ONZE DROOM 2019-2022.
Voorwoord
Dit beleidsplan is bedoeld om de stappen te beschrijven, die wij nu kunnen bedenken om ons doel als Stichting Onze DROOM te bereiken.
Ons doel:
De Stichting heeft ten doel:
a. de sociale cohesie in de gemeente Brummen te bevorderen, door jong en oud met elkaar te verbinden, elkaar te ontmoeten, samen creatief bezig te zijn, samen te eten, alsmede door een ontmoetings-, inspiratie-, dagbestedings- en leerwerkplek te bieden;
b. duurzaamheid te bevorderen door onder andere kledinguitgifte en hergebruik van materialen en het repareren en herstellen van apparaten en textiel (Repair Café Brummen).
Aan onze doelstelling is tot op heden niets veranderd. We kunnen stellen, dat onderdelen van deze doelstelling in de loop der jaren meer en meer bereikt zijn.
Locatie
Sinds begin 2016 werken we aan het bereiken van ons doel. Eerst met als locatie Klein Sion in Leuvenheim en later door drie dagdelen per week gebruik te maken van de ruimte van Harmonie Orkest Brummen. Dit is de maximale tijd, die we van deze ruimte gebruik kunnen maken.
Sinds 10 juni 2016 zijn we officieel een Stichting (Stichting Onze DROOM). Sonja Leemkuil – voorzitter, Carry Nijland – secretaris, Marita Klein – penningmeester.
We streven naar een eigen ruimte om al onze plannen ten uitvoer te brengen:
meer openingstijden van onze ontmoeting, een groente- en kruidentuin, samen koken en eten, Repair Café, kledingbank, enzovoort.
De huisvesting is tot voor kort onze grootste zorg geweest. Een hoofdpijndossier om buikpijn van te krijgen. Maar hoera: RIWIS was redder in de nood en sinds juni 2022 hebben we een plek.
Vrijwilligers
Tot nu toe hebben we voor onze activiteiten voldoende vrijwilligers beschikbaar, zowel mensen die speciaal voor een activiteit komen als vanuit onze deelnemers. We streven ernaar om, bij uitbreiding van onze activiteiten, de werkzaamheden te spreiden over voldoende vrijwilligers om hun inzet haalbaar en betekenisvol te laten zijn.
We streven er naar het aantal vrijwilligers uit te breiden, zodat alle taken goed kunnen worden verdeeld en er reserve mensen zijn als er iemand ziek is.
Publiciteit
We doen er alles aan om bekend te zijn bij de mensen, die gebruik willen maken van onze mogelijkheden. We delen flyers uit, staan op markten en zijn aanwezig bij informatiebijeenkomsten. Verder zoeken we geregeld publiciteit in de regionale en huis-aan-huiskranten en zijn vindbaar via onze website en op Facebook.
Ook spreken we mensen aan en zoeken op alle mogelijke manieren verbinding.
Dit zetten we ongewijzigd voort.
Middelen
We zijn rijk met alles wat we krijgen van ieder die ons een warm hart toedraagt en met het werk, dat onze deelnemers, vrijwilligers en wij als bestuur doen. We bezitten vrijwel niets in de gebruikelijke zin. Op 1-1-2018 was ons banksaldo € 719,96 en hadden we € 0,11 in kas.
Alles wat we doen wordt gedekt door de vrijwillige bijdragen van onze deelnemers en giften en een jaarlijkse subsidie van de gemeente Brummen (t/m 2018) van € 2.000,=.
Om onze exploitatie rond te krijgen hebben we geld nodig om een eigen ruimte te huren. Onze inzet is om de exploitatie van een eigen ruimte in de looptijd van dit beleidsplan rond te krijgen.
Tot onze grote blijdschap hebben we van de  provincie Gelderland een toezegging gekregen om 75% van de kosten van investeringen te dekken. Bv. voor een keuken, de aanleg van een groente- en kruidentuin, enzovoort.
Voor de resterende 25% zijn we op zoek naar financiers.
We hebben een deel van het geld van de Leefbaarheidsalliantie kunnen reserveren voor de aanleg van WIFI, de aanschaf van een laptop en de inrichting van de tuin met verplaatsbare groente- en kruidenbakken. De niet gefinancierde 25% hebben we via donaties van diverse mensen en organisaties bijeen gekregen.
We hebben nu iets meer in kas, maar hebben nog diverse zaken op ons verlanglijstje. O.a. Afsluitbare kasten. Als we zo door gaan, hopen we alle kosten te kunnen blijven dekken uit de deelnemersbijdragen, de acties (zoals de kerstmarkt) en giften en donaties.
Beloning
Onze en de beloning voor iedereen die betrokken is bij Onze DROOM is vertrouwen in mogelijkheden en je eigen kwaliteiten. Dat we plezier met elkaar hebben en een open oog en oor voor wat ons beroert en dat samen te delen. Dat er een vertrouwensbasis is om te groeien en bloeien.
Daarnaast krijgt niemand een financiële beloning, maar wel kunnen gemaakte onkosten worden gedeclareerd.
Dit geldt nog steeds.
Vermogensbeheer
Stichting Onze DROOM heeft geen vermogen. We hebben veel materiaal, gekregen van wat er bij ieder thuis niet gebruikt wordt, dat voor onze creatieve en reparatieactiviteiten kan worden gebruikt. We hebben geen bezittingen waarop we kunnen afschrijven. Velen stellen hetgeen ze bezitten belangeloos ter beschikking als het van pas komt, voor één van ons of voor onze gezamenlijke activiteiten. Een aantal van ons krijgt wekelijks voedsel van de voedselbank en geeft voor Onze DROOM wat zij zelf niet nodig hebben.
Indien wij middelen verwerven om een eigen ruimte te financieren, zal dat  ons vermogensbeheer zijn. Mochten we onverhoopt moeten stoppen met onze activiteiten, zullen we onze resterende middelen doneren aan een organisatie of stichting, die onze doelstelling benadert.
Ook deze paragraaf is nog onveranderd van kracht.
19. OVERIGE ZAKEN
In 2023:
Gaan we de tuin inrichten met verplaatsbare groente- en kruidenbakken.
Gaat het jaarprogramma Natuurlijk Gezond verder tot augustus.
Geeft kunstenaar Rob Kuulkers ons een workshop sieraden maken van oude sieraden.
Organiseren we samen met de bibliotheek een 8 wekelijks programma Koken Binnen Je Budget, dat bij Onze DROOM gehouden wordt.
20. TOT SLOT.
We danken al onze bezoekers, donateurs, sponsors, inwoners, organisaties lokaal, regionaal en nationaal, de Vrienden van Onze DROOM en iedereen die ons op welke manier dan ook een warm hart toe dragen voor de bijdrage(n), de samenwerking en het vertrouwen in ons.
In 2023 gaan we door met onze activiteiten en breiden uit als daar behoefte aan is.
We hopen jullie allen in 2023 in goede gezondheid vaak te zien. Wees welkom!

************************************************************************************************************************************

Na zes-en-half jaar is de prachtige plek  Meidoornlaan 18a/b ons stekkie geworden, waarvan 2,5 jaar op 18a en 4 jaar op 18b bij Harmonie Orkest Brummen, en moeten we met pijn en verdriet de Meidoornlaan verlaten.
Gelukkig kan en gaat Onze DROOM door! De verhuizing is een feit!
Dankzij het geweldige aanbod van RIWIS GGZ kunnen we doorgaan met ons mooie werk en verhuizen we met Onze DROOM Ontmoetingen en activiteiten naar Egelantier 11a in Brummen.
Ontmoeting, Samenzijn, Samen eten, -handwerken, -bewegen, -schilderen, - bloemschikken, Repair Café Brummen, Kledinguitgifte, de cursus Lift je Leven en het inzamelen van doppen, mobiele telefoons en andere zaken voor goede doelen behoren nu tot de vaste activiteiten van Onze DROOM.
In september starten we met een Jaarprogramma Natuurlijk Gezond, i.s.m. en op locaties in Brummen met Kruidenkunst in Spankeren, het Voedselbos Brummen, De Meander in Brummen, Onze DROOM en met Marita in Oeken. Dit Jaarprogramma  is mogelijk door de subsidie uit het Preventieakkoord Samen Gezond in de gemeente Brummen.
Het bestuur en de vrijwilligers en zeker de bezoekers van Ontmoeting Onze DROOM hopen op de Egelantier 11a een onbezorgde en actieve toekomst tegemoet te gaan en nodigen ieder uit een kopje koffie/thee te komen drinken tijdens de ontmoetingsdagen.
De officiële opening zal op 22 september 2022 worden georganiseerd.


Wilt u informatie, de nieuwsbrief ontvangen of Vriend van St. Onze DROOM worden? Laat het ons weten per mail st.onzedroom@gmail.com of per telefoon 0610658315.
Het programma staat binnenkort ook op www.onzedroombrummen.nl


Ons eigen stekkie:


**************************************************************************************

Ons Plan 

De provincie Gelderland heeft onze subsidieaanvraag op 14 juni 2019 goedgekeurd en we krijgen de subsidie voor de activiteiten

Samen koken en eten. Met nieuwe mensen en met de vaste bezoekers maaltijden gaan bereiden en gezamenlijk de maaltijd gebruiken.

Fruit, groente - en kruidentuin aanleggen en groente en kruiden kweken.

Repair Café Brummen; Repareren en herstellen en maken/ oppimpen van kleding samen met kinderen en jongeren.

Stichting Onze DROOM heeft nog heel veel dromen en plannen. 

Allereerst een eigen ruimte, waar alle bestaande activiteiten kunnen worden uitgebreid en we ons plan kunnen uitwerken.